To stent τοποθετείται κατά τη διάρκεια της αγγειοπλαστικής προκειμένου να συνεχίσει να διατηρεί την αρτηρία ανοιχτή μετά την απομάκρυνση του μπαλονιού. Επίσης, «σφραγίζει» τυχόν ανοίγματα στο τοίχωμα μιας αρτηρίας και αποτρέπει την επαναστένωσή της. Τέλος, αποτρέπει και την αποκόλληση μικρών τεμαχίων απασβεστοποιημένης πλάκας που θα μπορούσαν αιφνιδίως να φράξουν το αγγείο και να προκαλέσουν έμφραγμα.
Οι ενδοπροθέσεις (stent) οι οποίες είναι επικαλυμμένες με φάρμακο που αποτρέπει την ανάπτυξη νέου ιστού που προκαλεί συχνά επαναστένωση της αρτηρίας, μπορεί να προσφέρουν καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα.
Η πρόοδος στην τοποθέτηση stent αντί καρδιοχειρουργικής επέμβασης υπήρξε τόσο ραγδαία, ώστε σήμερα να προσφέρονται πολλές εναλλακτικές δυνατότητες σε stent, αναλόγως με το πρόβλημα του κάθε ασθενούς.
Τα μεταλλικά stent που κυκλοφόρησαν πρώτα αλλά και μέχρι σήμερα εφαρμόζονται, έχουν μία σειρά από μειονεκτήματα όπως ο περιορισμένος κίνδυνος όψιμης θρόμβωσης μετά το 1ο έτος. Παραμένουν μόνιμα εμφυτευμένα στο τοίχωμα του αγγείου με συνέπεια να περιορίζονται σημαντικά μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές όπως η αορτοστεφανιαία παράκαμψη στην περιοχή εμφύτευσής του. Στο τοίχωμα του αγγείου μπορεί να δημιουργηθεί ουλή λόγω φλεγμονώδες αντίδρασης στην παρουσία του μεταλλικού stent.
Διαβάστε αναλυτικά:
- Βιοαπορροφήσιμα stent α΄και β΄γενιάς για ασθενείς με στενώσεις κυρίως της μπροστινής αρτηρίας και για νέους σε ηλικία ασθενείς.
- Stent synergy που καταργούν τη μόνιμη χρήση αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων , για ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σύντομα σε χειρουργείο αλλά και η 1η επιλογή σε stent, διεθνώς.
- Αυτοεκπτυσσόμενα stent (stentys) για την αποφυγή του by pass όταν τα προβλήματα βρίσκονται στο κεντρικό σημείο της καρδιάς και όταν οι στενωμένες αρτηρίες δεν είναι ομοιόμορφες.
- Η άποψη του Δρ. Καραγκούνη για τα stent – Πότε ενδείκνυνται και πότε όχι
- Επανατοποθέτηση stent