Οι ασθενείς με στένωση της αορτής της καρδιάς, όταν αυτή εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή τους, δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν με άλλο τρόπο παρά μόνο με την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, διαδερμικά (TAVI ή TAVR). Η επεμβατική αυτή πράξη διενεργείται σε ασθενείς με μέση ηλικία τα 85 χρόνια που εύλογα αντιμετωπίζουν συνοδά προβλήματα όπως νεφροπάθεια, στεφανιαία νόσο, διαβητοπάθεια, ή εγκεφαλικά. Η ζωή αυτών των ασθενών κινδυνεύει.
Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία η οποία έχει βελτιωθεί σημαντικά από την έναρξη εφαρμογής της. Διενεργείται πλέον με ασφάλεια και με ικανοποιητικό προφίλ επιπλοκών στις οποίες οι δραματικότερες παραμένουν τα εγκεφαλικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η ανάγκη εμφύτευσης βηματοδότη, ή και ο θάνατος.
Με τη διαδερμική αντικατάσταση βαλβίδων, αποφεύγεται η μέση στερνοτομή και η επέμβαση ανοιχτής καρδιάς στο χειρουργείο. Η καρδιά αναρρώνει άμεσα, καθώς αποφεύγεται η εξωσωματική κυκλοφορία και η αυτόχθονη κυκλοφορία, ενώ μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος επιπλοκών και η ανάρρωση του ασθενούς είναι εν γένει πολύ ταχύτερη.
Δεδομένο είναι, ότι για τους ασθενείς που είναι αδύνατον να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, η εμφύτευση αορτικών βαλβίδων αύξησε την επιβίωσή τους κατά 50% , ποσοστό πολύ σημαντικό γι΄ αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων.
Όλες οι νεότερες μελέτες δείχνουν ότι οι νέες αορτικές βαλβίδες, προσφέρουν χαρακτηριστικά μακροχρόνιας ικανοποιητικής λειτουργίας, δεν εκφυλίζονται και μπορούν πλέον να προσφέρουν καλά αποτελέσματα και σε ασθενείς που έχουν μικρότερο χειρουργικό κίνδυνο και η μέση ηλικία τους είναι μικρότερη.
Η συμβολή της επεμβατικής καρδιολογίας στην αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, διαδερμικά (TAVI ή TAVR), αποτελεί ένα από τα πλέον δύσκολα πεδία εφαρμογής και απαιτεί πολύ έμπειρη και εξειδικευμένη καρδιολογική ομάδα στο χώρο του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου. Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Ιατρικού Διαβαλκανικού, έχουν διενεργηθεί με επιτυχία, ανάλογες επεμβάσεις.
Πώς γίνεται η διαδερμική αντικατάσταση βαλβίδας
Η διαδερμική αντικατάσταση βαλβίδας γίνεται κάτω από άσηπτες συνθήκες στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και διαρκεί 1-2 ώρες. Η διαδερμική προσπέλαση γίνεται είτε από τη μηριαία αρτηρία ( με τοπική νάρκωση) είτε από την υποκλείδιο αρτηρία (με γενική νάρκωση), αναλόγως της φυσικής κατάστασης του ασθενούς.
Από το σημείο αυτό, εισάγεται ένας καθετήρας με κάμερα και πολύ λεπτά ενδοσκοπτικά εργαλεία. Η επέμβαση περιλαμβάνει διαστολή της παλιάς βαλβίδας με μπαλονάκι. Στη συνέχεια, μέσα από ένα δεύτερο, μεγαλύτερο σωληνάκι πραγματοποιείται έγχυση σκιαστικού υλικού, προκειμένου υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο να πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας με νέα, βιολογική (συνήθως από περικάρδιο αγελάδας), στερεωμένη σε ένα ατσάλινο συμπιεσμένο stent (ενδοπρόθεση). Το stent όταν οδηγηθεί στο σημείο μεταξύ της καρδιάς και της αορτής, ανοίγει. Η νέα βαλβίδα τοποθετείται πάνω από την παλιά η οποία και συμπιέζεται, επιτρέποντας την φυσιολογική ροή του αίματος από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.
Επίσης, από το σημείο προσπέλασης, διέρχεται και ένα καλώδιο εξωσωματικού βηματοδότη προκειμένου να ελαττώσει την πίεση και να επιβραδύνει την κίνηση της καρδιάς, ώστε να διευκολυνθεί η τοποθέτηση της νέας βαλβίδας. Ο προσωρινός αυτός βηματοδότης, αφαιρείται κατά την επόμενη ημέρα της επέμβασης, ώστε να παράσχει ασφαλείς όρους ανάρρωσης του ασθενούς, ο οποίος οδηγείται μετά την επέμβαση στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας για ένα 24ωρο.