Συγκοπή – Λιποθυμίας

Λιποθυμία είναι μια ξαφνική, σύντομη απώλεια της συνείδησης. Ο όρος που χρησιμοποιούν οι γιατροί για την λιποθυμία είναι η συγκοπή. Η λιποθυμία εάν συμβεί μία φορά δεν είναι συνήθως ανησυχητική. Αλλά θα πρέπει να γίνει εξέταση από το γιατρό σας, επειδή λιποθυμία μπορεί να έχει σοβαρότερα αιτία.. Για τον ενδελεχή έλεγχο των αιτίων που προκαλούν μία λιποθυμία, μπορεί να απαιτηθεί ηλεκτροφυσιολογική μελέτη προκειμένου να αποκλειστεί ότι οφείλεται σε καρδιακή αρυθμία (ταχυκαρδία, βραδυκαρδία) ή απόφραξη στεφανιαίας αρτηρίας, απόφραξη καρωτίδος.

Επίσης μπορεί να οφείλεται σε:

 • Προβλήματα σε αιμοφόρα αγγεία, όπως η ύπαρξη θρόμβου αίματος στους πνεύμονες.
 • Προβλήματα στο νευρικό σύστημα, όπως η κατάσχεση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.

Η λιποθυμία προκαλείται από μία πτώση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο. Αφού χάσει τις αισθήσεις του ο ασθενή και να πέσει ή ξαπλώσει, περισσότερο αίμα ρέει προς τον εγκέφαλό, και έτσι επανέρχεται η φυσιολογική λειτουργία του.

Οι πιο κοινές αιτίες της λιποθυμίας δεν είναι επικίνδυνες. Αυτές είναι:

 • Το αγγειοπνευμονογαστρικό αντανακλαστικό, το οποίο προκαλεί την επιβράδυνση των καρδιακών παλμών, την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Ως αποτέλεσμα, τη συγκέντρωση αίματος στο κάτω μέρος του σώματος και την τροφοδοσία του εγκέφαλου με λιγότερο αίμα. Αυτό το αντανακλαστικό μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως το στρες, τον πόνο, το φόβο, τον βήχα, το κράτημα της αναπνοή καθώς και την ούρηση.
 • Η ορθοστατική υπόταση ή μια ξαφνική πτώση στην πίεση του αίματος λόγω αλλαγής θέσης. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν κάποιος σηκωθεί πολύ γρήγορα, είναι αφυδατωμένος ή λαμβάνει ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά για την υψηλή πίεση του αίματος.

Η λιποθυμία που προκαλείται από το αγγειοπνευμονογαστρικό αντανακλαστικό είναι συχνά εύκολο να προβλεφθεί. Σε μερικούς ανθρώπους συμβαίνει κάθε φορά που πρέπει να εμβολιαστούν ή δουν αίμα. Μερικοί άνθρωποι ξέρουν ότι πρόκειται να λιποθυμήσουν, επειδή έχουν συμπτώματα εκ των προτέρων, όπως αίσθημα αδυναμίας, ναυτία, ζεσταίνονται ή ζαλίζονται. Αφού επανέλθουν, μπορεί να αισθάνονται σύγχυση, ζάλη, ή άρρωστος για λίγο.

 Η λιποθυμία μπορεί να είναι ένδειξη ενός σοβαρού προβλήματος, εάν:

 • Συμβαίνει συχνά σε μικρό χρονικό διάστημα.
 • Συμβαίνει χωρίς προειδοποίηση. (Όταν η λιποθυμία δεν είναι σοβαρή, ένα άτομο γνωρίζει ότι συχνά πρόκειται να συμβεί και μπορεί να κάνει εμετό ή να αισθάνεται ότι ζεσταίνεται ή ότι ζαλίζεται.)
 • Το άτομο χάνει πολύ αίμα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εσωτερική αιμορραγία που δεν είναι εμφανής.
 • Υπάρχει δύσπνοια.
 • Υπάρχει πόνος στο στήθος.
 • Η καρδιά χτυπάει δυνατά ή χωρίς ρυθμό (αίσθημα παλμών).
 • Συμβαίνει μαζί με μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα σε μια πλευρά του προσώπου ή του σώματος.

Για να βρεθεί η αιτία της λιποθυμίας, ένας γιατρός θα κάνει μια φυσική εξέταση στον ασθενή και θα θέσει ερωτήσεις σχετικά με το επεισόδιο λιποθυμίας. Ανάλογα με το ποια είναι τα αποτελέσματα της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να συστήσει περισσότερες εξετάσεις.

Αν κάποιος έχει λιποθυμήσει, θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό για να βεβαιωθεί ότι δεν είναι ένδειξη σοβαρότερου προβλήματος υγείας. Να ρωτήσει το γιατρό εάν τα φάρμακα που τυχόν λαμβάνει, προκαλούν λιποθυμία.

Όποιος γνωρίζει ότι έχει λιποθυμικές τάσεις σε ορισμένες καταστάσεις (όπως ο εμβολιασμός ή η θέα αίματος), Θα βοηθηθεί εάν:

 • Καθίσει με το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατά ή να ξαπλώσει αν αισθάνεται τάση λιποθυμίας ή έχει ενδείξεις, όπως ζάλη, αδυναμία, αίσθηση ότι ζεσταίνεται ή τάση πρός έμετο.
 • Καταναλώσει άφθονα υγρά, ώστε να μην αφυδατωθεί.
 • Σηκωθεί αργά εάν βρίσκεται σε καθιστή ή οριζόντια θέση.
Επεμβατικός Καρδιολόγος - Καραγκούνης