Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου (Καρδιακή προσβολή)

Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσοβολή) και αντιμετώπιση με πρωτογενή αγγειοπλαστική

Εάν έχετε συμπτώματα καρδιακής προσβολής (οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου) πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα. Η γρήγορη αντιμετώπιση την καρδιά και τη ζωή σας.

Η καρδιακή προσβολή η οποία ονομάζεται και έμφραγμα του μυοκαρδίου συμβαίνει όταν μπλοκάρεται η ροή του αίματος προς την καρδιά από λιπαρά αποθέματα, την ονομαζόμενη πλάκα, που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό των στεφανιαίων αρτηριών οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά. Αν κάποιο από τα λιπαρά αποθέματα σπάσει, το σώμα προσπαθεί να το διορθώσει με τη δημιουργία ενός θρόμβου αίματος γύρω από αυτό. Ο θρόμβος μπορεί να μπλοκάρει την αρτηρία, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά. Χωρίς το αίμα και το οξυγόνο που μεταφέρει, ένα μέρος της καρδιάς αρχίζει να νεκρώνει.

 Συμπτώματα

Το πιο κοινό σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής είναι o έντονος πόνος στο στήθος, δυσφορία, πίεση, συμπίεση ή βάρος στο στήθος. Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί κάτω από τον αριστερό ώμο και το χέρι και σε άλλες περιοχές όπως η πλάτη, το σαγόνι, ο λαιμός ή το δεξί χέρι. Πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης τουλάχιστον ένα ακόμη σύμπτωμα όπως:

  • Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα, που συχνά συγχέεται με την καούρα.
  • Εφίδρωση.
  • Ναυτία και έμετο.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Μια αίσθηση ότι η καρδιά τους σφυροκοπά ή πάλλεται.
  • Αίσθημα αδυναμίας ή έντονης κούρασης.
  • Αίσθημα ζάλης ή λιποθυμίας.

Δεν εμφανίζουν όλοι το κλασικό σύμπτωμα του έντονου πόνου στο στήθος κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής. Οι γυναίκες, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με διαβήτη είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν έντονο πόνο στο στήθος και πιο πιθανό να εμφανίσουν δύσπνοια, ζάλη, αδυναμία ή λιποθυμία και πόνο στην κοιλιά.

Τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή;

Αν έχετε πόνο στο στήθος και ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει νιτρογλυκερίνη για τη στηθάγχη, πάρτε 1 δόση της νιτρογλυκερίνης και περιμένετε 5 λεπτά. Εάν ο πόνος στο στήθος δεν βελτιώνεται ή επιδεινώνεται, καλέστε ασθενοφόρο και πείτε ότι μπορεί να έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή. Μείνετε στο τηλέφωνο. Ο χειριστής κλήσης έκτακτης ανάγκης θα σας πει τι να κάνετε.

Αν έχετε πόνο στο στήθος και δεν έχετε νιτρογλυκερίνη, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο ή ζητήστε από κάποιον να σας μεταφέρει σε εφημερεύουσα καρδιολογική κλινική. Μασήστε 1 ασπιρίνη που βοηθά στην αποτροπή της θρόμβωσης του αίματος. Μην οδηγείτε εκτός και εάν δεν έχετε απολύτως καμία άλλη επιλογή.

Το Εργαστήριο Καρδιακού Καθετηριασμού του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης στο οποίο προϊσταται ο Δρ. Λ. Καραγκούνης είναι σε πλήρη ετοιμότητα για έκτακτα καρδιολογικά περιστατικά όλο το 24ωρο.

Πώς αντιμετωπίζεται μια καρδιακή προσβολή

Θα πρέπει να υποβληθείτε αμέσως σε:

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα που μπορεί να ανιχνεύσει σημάδια κακής ροής του αίματος, βλάβης του μυοκαρδίου, μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς και άλλα καρδιακά προβλήματα.
  • Εξετάσεις αίματος, συμπεριλαμβανομένων και των εξετάσεων που δείχνουν αν τα καρδιακά ένζυμα είναι υψηλά. Εάν υπάρχουν αυτά τα ένζυμα στο αίμα είναι συνήθως ένα σημάδι ότι η καρδιά έχει υποστεί ζημιά.

Εάν αυτές οι εξετάσεις δείχνουν ότι μπορεί να έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, θα υποβληθείτε σε καρδιακό καθετηριασμό. Εξάλλου, εάν έχετε υποστεί μία καρδιακή προσβολή, η πιθανότητα να έχετε μία ακόμη, είναι υψηλότερη.

Αν ο καρδιακός καθετηριασμός δείχνει ότι μια αρτηρία είναι μπλοκαρισμένη, θα υποβληθείτε αμέσως σε πρωτογενή αγγειοπλαστική για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Πρωτογενής αγγειοπλαστική για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

Η πρωτογενής αγγειοπλαστική περιλαμβάνει τη διάνοιξη του αγγείου κατά την οξεία φάση του εμφράγματος.

Η άμεση παρέμβαση στην οξεία φάση, έχει μεγάλη  πιθανότητα να ανοίξει την αρτηρία που κατά τη διάρκεια του εμφράγματος κλείνει και να επιτύχει τη διάσωση μεγαλύτερης έκτασης της καρδιάς. Αντιθέτως, εάν ο ασθενής υποβληθεί σε επέμβαση όψιμα και δεν ανοιχτεί το αγγείο, τότε θα είναι μεγάλης εκτάσεως το έμφραγμα και οι συνέπειες θα τον ακολουθούν στην υπόλοιπη ζωή του, διότι θα έχει τις επιπλοκές της νέκρωσης του μυοκαρδίου σε μια πολύ μεγάλη έκταση.

Η επιτυχής αντιμετώπιση του οξέως εμφράγματος ετοιμότητα, εμπειρία και όλη την υποδομή: Φάρμακα, καθετήρες, σύρματα, ετοιμότητα αίθουσας αλλά και καρδιοχειρουργού  εάν κριθεί αναγκαία από τον επεμβατικό καρδιολόγο η παραπομπή του ασθενούς για την άμεση διενέργεια by pass από καρδιοχειρουργό.

Να επισημανθεί ότι ακόμη και για την φαρμακευτική αγωγή, τα διαθέσιμα φάρμακα είναι 10ετιών και χορηγούνται σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα σε όλα τα Αιμοδυναμικά Εργαστήρια. Το θέμα είναι η ορθή χρήση τους και αυτό απαιτεί μεγάλη εμπειρία καθώς πολύ γρήγορα – προκειμένου να μην υποστεί βλάβη από την αναμονή ο ασθενής – θα πρέπει να μπορεί ο ιατρός να συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα και να επιλέξει τη σωστότερη δοσολογία.