Αγγειογραφία μεγάλων αγγείων

Η ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία είναι μια επεμβατικού χαρακτήρα, διαγνωστική μέθοδος με ακτίνες X. Κατά τη διενέργειά της χρησιμοποιείται μια ειδική χρωστική ουσία και κάμερα (ακτινοσκόπηση) για να πάρει εικόνες της ροής του αίματος σε μια αρτηρία (όπως είναι η αορτή) ή μια φλέβα (όπως η κοίλη φλέβα). Διενεργείται για τη διερεύνηση των αγγειακών παθήσεων, όπως στενώσεις, αποφράξεις, αγγειοδυσπλασίες, ανευρύσματα κ.ά. Όταν εκτελείται ενδαρτηριακά για την απεικόνιση αρτηριών καλείται αρτηριογραφία, ενώ όταν εκτελείται ενδοφλέβια για την απεικόνιση των φλεβών, καλείται φλεβογραφία.

Κατά τη διάρκεια μιας αγγειογραφίας, ένας λεπτός σωλήνας που ονομάζεται καθετήρας τοποθετείται σε ένα αγγείο στη βουβωνική χώρα (μηριαία αρτηρία ή φλέβα) ή ακριβώς πάνω από τον αγκώνα (βραχιόνια αρτηρία ή φλέβα). Ο καθετήρας καθοδηγείται στην περιοχή πρέπει να εξετασθεί. Οι εικόνες από την ψηφιακή αγγειογραφία αποθηκεύονται στον υπολογιστή.

Η αγγειογραφία μπορεί να βρει τυχόν διόγκωση σε ένα αιμοφόρο αγγείο (ανεύρυσμα). Μπορεί επίσης να δείξει στένωση ή απόφραξη του αιμοφόρου αγγείου, που επηρεάζει τη ροή του αίματος. Η αγγειογραφία μπορεί επίσης να δείξει αν στεφανιαία νόσο είναι παρούσα και σε ποιο στάδιο βρίσκεται.

Μια μαγνητική τομογραφία αγγειογραφίας ή αλλιώς αγγειογραφία μαγνητικού συντονισμού (Magnetic resonance angiogram  MRA) ή αξονική τομογραφία αγγειογραφίας (Computed Tomography Angiogram  CTA) μπορεί να επιλεγούν ως μέθοδοι εξέτασης αντί για τη μέθοδο αγγειογραφίας που παρουσιάσαμε παραπάνω, διότι κάθε μία από αυτές τις μεθόδους εξέτασης είναι λιγότερο επεμβατική από την αγγειογραφία.

Κατά τη διάρκεια της ψηφιακής αγγειογραφίας, εάν διαπιστωθεί κάποια βλάβη των αγγείων, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και θεραπευτικού χαρακτήρα ιατρικές τεχνικές, που αφορούν συνήθως την αγγειοπλαστική με μπαλόνι ή με ενδοπρόθεση (stent), στον ίδιο χρόνο, χωρίς να χρειαστεί εκ νέου παρακέντηση.

Στην κλινική μας την τελευταία δεκαετία έχουν διενεργηθεί πολυάριθμες αγγειογραφίες, με απόλυτη επιτυχία, υψηλό διαγνωστικό αποτέλεσμα και χωρίς καμία σοβαρή επιπλοκή. Ο ασθενής νοσηλεύεται για μία ημέρα και την επομένη επιστρέφει στις δραστηριότητές του.