Ανεύρισμα αορτής

Το αορτικό ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση σε ένα τμήμα της αορτής, δηλαδή στη κύρια αρτηρία του σώματος. Αποτελεί μια σοβαρή πάθηση της καρδιάς, η οποία αντιμετωπίζεται με την εμφύτευση αορτικής βαλβίδος.

Η αορτή ξεκινά από την καρδιά, κυρτώνει προς τα πάνω, και στη συνέχεια εκτείνεται προς τα κάτω, πίσω από την καρδιά και μέσα από το στήθος (θώρακα) και τη κοιλιακή περιοχή. Η αορτή, στη συνέχεια διακλαδίζεται και γίνεται οι λαγόνιες αρτηρίες, οι οποίες παρέχουν αίμα στην πύελο και τα πόδια. Η αορτή μεταφέρει το οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο του σώματος. Επειδή τα τοιχώματα της περιοχής με το ανεύρυσμα βρίσκονται υπό υψηλή διάταση καθίστανται αδύναμα, οπότε υπάρχει κίνδυνος διάρρηξη των τοιχωμάτων αυτών. Εάν το τοίχωμα της αορτής διαρραγεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία που μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε θάνατο.

Το τοίχωμα της αορτής είναι συνήθως πολύ ελαστικό. Ιατρικά προβλήματα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και η αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών), αποδυναμώνουν αυτή την ικανότητα του τοιχώματος των αρτηριών. Αυτά τα προβλήματα, μαζί με τη φυσιολογική φθορά που εμφανίζεται με τη γήρανση, μπορεί να οδηγήσει σε ένα ασθενές τοίχωμα της αορτής που διογκώνεται προς τα έξω.

Ανευρύσματα μπορούν να σχηματιστούν σε οποιοδήποτε τμήμα της αορτής, αλλά είναι πιο συχνά στην περιοχή της κοιλιάς (κοιλιακό αορτικό ανευρύσματος). Μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο άνω σώμα (θωρακικό αορτικό ανεύρυσμα). Τα θωρακικά αορτικά ανευρύσματα και αυτά της κοιλιακής αορτής ονομάζονται αντίστοιχα αύξοντα ή φθίνοντα ανευρύσματα της αορτής .

Συμπτώματα

Τα περισσότερα ανευρύσματα της αορτής δεν προκαλούν συμπτώματα και διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια εξετάσεων που γίνονται για άλλους λόγους.
Οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα παραπονούνται για πόνο στην κοιλιά, στο στήθος, ή στη πλάτη και γενικά δυσφορία. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανίζονται περιοδικά ή να παραμείνουν σταθερά.

Στη χειρότερη περίπτωση, ένα ανεύρυσμα μπορεί να διαρραγεί. Αυτό προκαλεί σοβαρό πόνο και αιμορραγία. Οδηγεί συχνά σε θάνατο μέσα σε λεπτά έως ώρες.
Ένα ανεύρυσμα αορτής μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα. Η ροή του αίματος συχνά επιβραδύνει στην περιοχή με το αορτικό ανεύρυσμα, προκαλώντας τη δημιουργία θρόμβων αίματος. Εάν ένας θρόμβος αίματος αποκολληθεί από το ανεύρυσμα αορτής στην περιοχή του θώρακα, μπορεί να μετακινηθεί από την φυσιολογική ροή του αίματος και να φτάσει στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι θρόμβοι αίματος που αποσπώνται από αορτικά ανευρύσματα στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος προς την κοιλιά ή στα πόδια.

Εξετάσεις

Διαγνωστική εξέταση (υπερηχογράφημα,  αξονική τομογραφία,  μαγνητική τομογραφία) συστήνεται από τον ιατρό για τη διερεύνηση ανευρίσματος σε:

-Άτομα ηλικίας 65 έως 75 και πάντα κάπνιζαν.
-Άτομα τουλάχιστον 60 ετών και έχουν ένα συγγενή πρώτου βαθμού (για παράδειγμα, ο πατέρας ή αδελφός), ο οποίος είχε ανεύρυσμα.

Θεραπεία

Η θεραπεία ενός ανευρύσματος αορτής εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι και από το πόσο γρήγορα αυξάνεται. Αν υπάρχει μεγάλο ή ταχέως αναπτυσσόμενο ανεύρυσμα, με τις νέες τεχνικές της επεμβατικής καρδιολογίας, πραγματοποιείται εμφύτευση αορτικής βαλβίδος. Επίσης, μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση του κατεστραμμένου τμήματος του αιμοφόρου αγγείου με ένα τεχνητό μόσχευμα.
Μικρά ανευρύσματα σπάνια διαρρηγνύονται και αντιμετωπίζονται συνήθως με φάρμακα κατά της υψηλής πίεσης του αίματος, όπως οι βήτα-αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης άρα και μειώνουν και την πίεση στο τοίχωμα της αορτής, ενώ πρέπει να υπάρχει τακτική παρακολούθηση  και εξετάσεις για να παρακολουθείται το μέγεθός του.

Ακόμα κι αν ένα ανεύρυσμα δεν αυξάνεται ή διαρραγεί, δεν παύει να υπάρχει κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα. Ο γιατρός θα προτείνει περισσότερη γυμναστική, μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά, και διακοπή καπνίσματος. Επίσης ίσως να συνταγογραφήσει φάρμακα για να μειωθεί η τυχόν υψηλή χοληστερόλη.

Επεμβατικός Καρδιολόγος - Καραγκούνης