Παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας

Η Παλινδρόμηση Αορτικής βαλβίδας αναπτύσσεται όταν η αορτική βαλβίδα δεν λειτουργεί σωστά.  Η αορτική βαλβίδα λειτουργεί σαν μια μονόδρομη πύλη, όταν ανοίγει το αίμα από την αριστερή κοιλία (κύρια αντλία της καρδιάς) μπορεί να ωθηθεί προς την αορτή, η μεγάλη αρτηρία που ξεκινά την καρδιά. Από την αορτή, πλούσιο σε οξυγόνο αίμα ρέει προς τις διακλαδιζόμενες αρτηρίες, προς όλα τα μέρη του σώματος, για να τροφοδοτηθούν τα κύτταρα.

Όταν η καρδιά χαλαρώνει, στο χρονικό διάστημα μεταξύ των κτύπων, η αορτική βαλβίδα κλείνει ώστε να αποφευχθεί το να ρέει το αίμα πίσω προς την καρδιά. Στην παλινδρόμηση της αορτικής βαλβίδας, η αορτική βαλβίδα δεν κλείνει σωστά και παρουσιάζει διαρροές. Δηλαδή σε κάθε κτύπο της καρδιάς, λίγο από το αίμα το οποίο αντλείται, επιστρέφει πίσω στην αριστερή κοιλία, μέσω διαρροών της ελαττωματικής αορτικής βαλβίδας. Με συνέπεια το σώμα να μην λαμβάνει αρκετό αίμα, και έτσι η καρδιά να πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να μπορέσει να το αναπληρώσει (αποζημίωση).
Εάν δεν διορθωθεί, η παλινδρόμηση συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και εμφανίζονται συμπτώματα όπως η δύσπνοια και η κόπωση. Σε αυτό το σημείο, μία εμφύτευση αορτικής βαλβίδας, είναι τυπικά αναγκαία, για να αποφευχθούν ανωμαλίες των καρδιακών παλμών (αρρυθμίες), καρδιακή ανεπάρκεια, και μη αναστρέψιμη βλάβη στον καρδιακό μυ.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η παλινδρόμηση της αορτικής βαλβίδας εμφανίζεται ξαφνικά και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Σε μερικούς ανθρώπους πολύ μικρές ποσότητες αίματος διαρρέουν πίσω στην αριστερή κοιλία. Αυτή η μικρή ποσότητα συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα ή προβλήματα. Αυτό το θέμα επικεντρώνεται στις πιο σοβαρές περιπτώσεις της παλινδρόμησης αορτικής βαλβίδας, κατά τις οποίες μεγάλες ποσότητες του αίματος διαρρέει μέσω της αορτικής βαλβίδας, πίσω εντός της αριστερής κοιλίας.

Οι πιο κοινές αιτίες για την παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας είναι η συγγενής ελαττωματική αορτική βαλβίδα, η φθορά λόγω γήρανσης, η μόλυνση του εσωτερικού της καρδιάς (ενδοκαρδίτιδα), και ο ρευματικός πυρετός. Επίσης η διεύρυνση της αορτής, που σχετίζεται με την υψηλή πίεση του αίματος και η σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρυνση), μπορεί επίσης να προκαλέσουν παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, θεραπείες ακτινοβολίας στο στήθος μπορεί να βλάψουν την αορτική βαλβίδα.
Σπανιότερες αιτίες της παλινδρόμησης αορτικής βαλβίδας περιλαμβάνουν μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος (σύνδρομο Marfan), ένα τύπο της αρθρίτιδας (αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα), μερικές αυτοάνοσες ασθένειες και σύφιλη.

Οι πιο κοινές αιτίες της οξείας παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας περιλαμβάνουν:
Ενδοκαρδίτιδα, η οποία είναι μια μόλυνση στην καρδιά και προκαλείται από βακτήρια.
Αορτική ανατομή, η οποία είναι ο διαχωρισμός του εσωτερικού στρώματος της αορτής από το μεσαίο στρώμα.
Προβλήματα με την αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας.
Τραυματισμός στην καρδιακή βαλβίδα ή την αορτή.

Συμπτώματα

Στα αρχικά στάδια, τα άτομα με χρόνια παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας συχνά δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.  Καθώς η καρδιά αντισταθμίζει την παλινδρόμηση, τελικά να αποδυναμώνεται, και να εμφανίζονται τα συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Κόπωση ή αδυναμία.
Δύσπνοια, ιδιαίτερα με κάποια αυξημένη δραστηριότητα.
Ανώμαλο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες).
Αίσθημα παλμών, μια δυσάρεστη επίγνωση του η καρδιά χτυπά γρήγορα ή ακανόνιστα.
Στηθάγχη, πόνος στο στήθος που συχνά προκαλείται από άσκηση.
Λιποθυμία (συγκοπή).

Στην οξεία παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας, τα παραπάνω συμπτώματα αναπτύσσονται ξαφνικά και συχνά είναι πιο έντονα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει   ταχυκαρδία. Η Οξεία παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Διάγνωση – Θεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να υποψιαστεί ότι πάσχετε από παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας εφόσον ακούσει ένα χαρακτηριστικό καρδιακό φύσημα με το στηθοσκόπιο. Θα συστήσει Ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχοκαρδιογράφημα.

Η θεραπεία για την παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας εξαρτάται από τα αίτια και τα συμπτώματα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική παρακολούθηση της κατάστασης της καρδιάς και της αορτικής βαλβίδας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, χορηγούνται φάρμακα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου.

Στη χρόνια παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, ακόμα κι αν είναι ήπια ή μόλις η αριστερή κοιλία χάνει δύναμη άντλησης αίματος, συνίσταται εμφύτευση αορτικής βαλβίδας για την πρόληψη ή και την αναστροφή της ζημιάς στην καρδιά, ενώ κρίνεται απολύτως αναγκαία στην οξεία  παλινδρόμηση για την πρόληψη του θανάτου.