Αθηρεκτομή για Στεφανιαία Νόσο

Η αθηρεκτομή διενεργείται από τον Επεμβατικό Καρδιολόγο, όταν διαπιστωθεί με τον καθετηριασμό (στεφανιογραφία), ότι υπάρχει στένωση ή απόφραξη των στεφανιαίων αγγείων. Επιλέγεται να χρησιμοποιηθεί για το άνοιγμα  της στένωσης κυρίως όταν η πλάκα που έχει σχηματιστεί στο στεφανιαίο αγγείο είναι πολύ σκληρή και δεν είναι εφικτό να διανοιχτεί με την αγγειοπλαστική. Επίσης, όταν ο ασθενής έχει βεβαρυμμένη υγεία, ή έχουν προηγηθεί και άλλες αγγειοπλαστικές στο ίδιο σημείο. Είναι ο ιατρός που αξιολογεί τους λόγους διενέργειας αθηρεκτομής, ανά περίπτωση και περιλαμβάνει τελευταίας γενιάς περιστροφικό εξοπλισμό Rotablation.

Τα περιστατικά όπου απαιτείται η χρήση της συσκευής  ROTABLATOR είναι σπάνια, αλλά η ύπαρξή της εξασφαλίζει τη σωτηρία των ασθενών, καθώς πρόκειται για περιστατικά που δεν μπορούν να υποβληθούν ούτε σε χειρουργική επέμβαση (by pass), ούτε έχουν άλλη επιλογή.

Η αθηρεκτομή διενεργείται με καθετηριασμό όπως και η αγγειοπλαστική. Η διαφορά είναι ότι η αθηρεκτομή χρησιμοποιεί μία συσκευή με περιστρεφόμενη «φτερό» με διαμαντάκια.  Εισάγεται στον αυλό της αρτηρίας και με ταχύτητα 130 στροφών το λεπτό, «φαγώνει» σταδιακά την αθηρωματική πλάκα των απασβεστώσεων που βρίσκεται στο τοίχωμα της αρτηρίας. Ακολουθεί η αγγειοπλαστική και η τοποθέτηση  stent, η οποία μετά την αθηρεκτομή, είναι πολύ ευκολότερη.

Η αθηρεκτομή στα χέρια έμπειρου επεμβατικού καρδιολόγου δεν εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από την αγγειοπλαστική. Ο ασθενής παραμένει μία ημέρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας   και 1 – 2 ημέρες στο νοσοκομείο, ενώ μπορεί να περπατήσει σε λιγότερο από 24 ώρες.

Η συσκευή είναι σε χρήση από το 1990, διαθέσιμη σε όλα τα Αιμοδυναμικά Εργαστήρια που διενεργούν καρδιακούς καθετηριασμούς. Ωστόσο,  η επιτυχής χρήση της συνδέεται με την εμπειρία του ιατρού. Ο ιατρός Λ. Καραγκούνης, διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.