Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία) που ξεκινάει από τα ανώτερα τμήματα (κόλποι) της καρδιάς. Σήμερα, αντιμετωπίζεται στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο με την τεχνική της κατάλυσης καθετήρα ή με διαδερμική σύγκλιση αριστερού ωτίου της καρδιάς.
Στην κολπική μαρμαρυγή, ένα πρόβλημα με το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς προκαλεί στους κόλπους, τρέμουλο ή ινιδισμό. Αυτό αναστατώνει τον κανονικό ρυθμό μεταξύ των κόλπων και των κάτω τμημάτων της καρδιάς (δηλαδή τις κοιλίες). Τα χαμηλότερα μέρη μπορεί να χτυπούν πιο γρήγορα και χωρίς κανονικό ρυθμό.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι επικίνδυνη, διότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν η καρδιά δεν κτυπά δυνατά, το αίμα μπορεί να παραμείνει στάσιμο στον κόλπο. Η στασιμότητα του αίματος καθιστά πιο πιθανή τη δημιουργία θρόμβων. Αν η καρδιά αντλήσει ένα θρόμβο στην κυκλοφορία του αίματος, ο θρόμβος μπορεί να φτάσει με τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να μπλοκάρει εκεί την κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Τι προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή;
Την κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσουν:
- Η υψηλή αρτηριακή πίεση.
- Η Στεφανιαία Νόσος (ΣΝ).
- Η Καρδιακή προσβολή.
- Οι παθήσεις της καρδιακής βαλβίδας, ιδιαίτερα οι παθήσεις της μιτροειδούς βαλβίδας.
- Πνευμονικές παθήσεις, η πνευμονία, ή τα υψηλά επίπεδα θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός).
- Χειρουργική επέμβαση καρδιάς.
- Υπερβολική χρήση αλκοόλ (Πάνω από 3 ποτά την ημέρα για πολλά χρόνια μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια κολπική μαρμαρυγή, ενώ η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής.
- Η χρήση διεγερτικών όπως καφεΐνη, νικοτίνη, κοκαϊνη, αποσυμφορητικά φάρμακα κ.α
- Χρήση ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως η αλμπουτερόλη ή η θεοφυλλίνη.
Συμπτώματα:
Η κολπική μαρμαρυγή είναι συχνή, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, και ίσως να μην προκαλέσει εμφανή συμπτώματα. Αν εμφανιστεί κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να γίνει άμεσα εξέταση της καρδιάς.
- Αίσθημα ζάλης ή λιποθυμία.
- Αίσθηση κομμένης αναπνοής.
- Αίσθημα αδυναμίας και κούρασης.
- Μια αίσθηση ότι η καρδιά φτερουγίζει, κτυπά πιο γρήγορα ή χτυπάει δυνατά (αίσθημα παλμών).
- Αίσθημα ότι η καρδιά χτυπάει άνισα.
- Ο πόνος στο στήθος (στηθάγχη).
- Απώλεια αισθήσεων.
Η άμεση διάγνωση και θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα.
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία, τα συμπτώματα, και τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Μία από τις συνιστώμενες θεραπείες είναι η ανάταξη είτε με φάρμακο είτε μέσω ηλεκτρικού σοκ χαμηλής τάσης (ηλεκτρική ανάταξη), η οποία επαναφέρει τον κτύπο της καρδιάς σε κανονικό ρυθμό. Η κολπική μαρμαρυγή συχνά επανεμφανίζεται μετά την ανάταξη.
Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, ή εάν η κολπική μαρμαρυγή επανεμφανίζεται μετά από ανάταξη, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει φάρμακα για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.
Εάν η ανάταξη και τα φάρμακα δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ο ιατρός μπορεί να συστήσει τις νεότερες εφαρμοζόμενες διεθνώς, διαδερμικές επεμβατικές πράξεις που προαναφέρονται.