Ζάλη και Ίλιγγος

Η ζάλη είναι το συναίσθημα όταν κάποιος είναι έτοιμος να λιποθυμήσει.  Συχνά προκαλείται από μια στιγμιαία πτώση στην πίεση του αίματος και τη ροή του αίματος στο κεφάλι, που εμφανίζεται όταν κάποιος σηκωθεί πολύ γρήγορα από μια καθιστή ή ξαπλωμένη θέση (ορθοστατική υπόταση).

Μια ασυνήθιστη αιτία της ελαφριάς ζάλης είναι ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία), η οποία μπορεί να προκαλέσει ξαφνική λιποθυμία (συγκοπή). Ανεξήγητη ξαφνική λιποθυμία πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γιατρό.

Ίλιγγος είναι η αίσθηση ότι εσείς ή το περιβάλλον σας κινούνται όταν δεν υπάρχει πραγματική κίνηση. Μπορεί να αισθανθείτε ότι είστε σε περιδίνηση ή ότι πέφτετε, ή ότι βρίσκεστε υπό κλίση. Εάν κάποιος υποστεί σοβαρό ίλιγγο, μπορεί να αισθανθεί υπερβολική ναυτία ή τάση προς έμετο. Μπορεί να έχει πρόβλημα με το περπάτημα ή και με το να στέκεται όρθιος.

Ο ίλιγγος μπορεί να οφείλεται και σε μειωμένη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα την βάση του εγκεφάλου (σπονδυλοβασική ανεπάρκεια). Γι΄ αυτό και πρέπει να ελεγχθούν τα αίτιά του που είναι πολλά για να αποκλειστεί το καρδιακό νόσημα.

Η άμεση ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη, αν ο ίλιγγος εμφανιστεί ξαφνικά και με απώλεια των αισθήσεων και λοιπών φυσιολογικών λειτουργιών.

Επεμβατικός Καρδιολόγος - Καραγκούνης