Αγγειοπλαστική Καρωτίδων

Η επεμβατική καρδιολογία αντιμετωπίζει σήμερα με επιτυχία τη στένωση καρωτίδων με  αγγειοπλαστική υπό τοπική αναισθησία από την κερκιδική αρτηρία που περιλαμβάνει τη διαστολή της στένωσης με μπαλόνι και την τοποθέτηση ενδονάρθηκα (stent). Συνιστάται σε ασθενείς με ένα μόνιμο ή με παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή σε ασθενείς με στένωση καρωτίδας πάνω από 50%.

 

Πρόκειται για μια επέμβαση που πραγματοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς επιπλοκές και ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορεί να επαναληφθεί σε περίπτωση επαναστένωσης (Περίπου το 5% των ασθενών παρουσιάζουν επαναστένωση ή απόφραξη των καρωτίδων μετά την τοποθέτηση stent).

Σε ορισμένες, ωστόσο, περιπτώσεις (ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν αντιπηκτικά φάρμακα, έχουν προβλήματα αιμορραγικά ή ανατομικά) συστήνεται ανοιχτή χειρουργική επέμβαση με bypass.

Πώς γίνεται η αγγειοπλαστική καρωτίδων

 

Ο ασθενής βρίσκεται ξαπλωμένος στον ψηφιακό αγγειογράφο. Ο επεμβατικός καρδιολόγος  εισάγει έναν ειδικό καθετήρα από την κερκιδική αρτηρία, που οδηγείται στην περιοχή των καρωτίδων. Από τον καθετήρα, προωθείται ένα «μπαλονάκι» το οποίο φουσκώνει και ανοίγει στο σημείο  των στενωμένων ή αποφραγμένων αρτηριών. Μετά την επέμβαση, ξεφουσκώνει και αφαιρείται από την αρτηρία. Επειδή κατά  τη διάρκεια της τοποθέτησης του stent κάποια μικρά κομμάτια αθηρωματικής πλάκας μπορεί να σπάσουν, ένα ειδικό φίλτρο προστασίας  που μοιάζει με καλάθι χρησιμοποιείται να «μαζέψει» και να απομακρύνει την αθηρωματική πλάκα, ώστε να μη διαφύγουν προς τον εγκέφαλο και προκαλέσουν εγκεφαλικό.

Ακολουθεί η τοποθέτηση  stent, το οποίο θα διατηρήσει τον αυλό του αγγείου ανοιχτό.

Επίσης από τους καθετήρες πραγματοποιείται η χορήγηση σκιαστικού φαρμάκου, μέσα στις καρωτίδες ώστε κατά τη διάρκεια της επέμβασης, με τη βοήθεια ακτίνων Χ να λαμβάνονται εικόνες από το σημείο της στένωσης.

Η ενδοπρόθεση (stent) σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καλυφθεί με ένα λεπτό στρώμα ιστού και θα είναι ένα μόνιμο εμφύτευμα το οποίο ο ασθενής δεν θα αισθάνεται, αλλά ούτε και υπάρχει κίνδυνος να μετατοπιστεί από τις κινήσεις της κεφαλής.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ακολούθως, ο ασθενής μεταφέρεται στην ΜΕΘ καρδιολογικών περιστατικών. Παίρνει εξιτήριο σε 24 ώρες και επιστρέφει χωρίς προβλήματα στις δραστηριότητές του, αλλά τηρεί με προσοχή τη φαρμακευτική αγωγή με αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα που θα εμποδίσουν τη δημιουργία νέων θρόμβων μέσα στην καρωτίδα. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγει να σηκώνει βάρος άνω των πέντε κιλών, κατά τις επόμενες ημέρες.

Σε περίπτωση που ο ασθενής ενώ βρίσκεται εκτός κλινικής διαπιστώσει  κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον ιατρό του.

  • Πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα ή αιμορραγία στο σημείο της παρακέντησης για την εισαγωγή του καθετήρα.
  • Ψυχρότητα ή πόνο στο χέρι ή πόδι, στο οποίο έχει γίνει η παρακέντηση
  • Αίμα στα ούρα ή κόπρανα
  • Έντονη κεφαλαλγία
Επεμβατικός Καρδιολόγος - Καραγκούνης