Η περικαρδίτιδα είναι ένα πρήξιμο και ερεθισμός του περικαρδίου, που είναι ο υμένας που περιβάλλει την καρδιά. Τις περισσότερες φορές η αιτία είναι δεν είναι γνωστή ή πιστεύεται ότι έχει σαν αίτιο μια ιογενής λοίμωξη.
Λιγότερο συχνές αιτίες της περικαρδίτιδας είναι η καρδιακή προσβολή, μια βακτηριακή μόλυνση, ένας τραυματισμός στο στήθος, η θεραπεία με ακτινοβολία για τον καρκίνο. Επίσης να προκαλέσουν περικαρδίτιδα η νεφρική ανεπάρκεια, ο ιός HIV, η φυματίωση, ο υποθυρεοειδισμός, διάφορες αυτοάνοσες νόσοι όπως ο λύκος και ορισμένα φάρμακα.
Συμπτώματα της περικαρδίτιδας
Το κύριο σύμπτωμα είναι ένας απότομος πόνος στο κέντρο του στήθους σας ή στην αριστερή πλευρά του στήθους. Για μερικούς ανθρώπους, αυτός ο πόνος είναι αμβλύς, αντί για απότομος. Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι χειρότερος όταν το σώμα είναι σε οριζόντια θέση ή με την βαθιά ανάσα. Ο πόνος διαρκεί για ώρες ή μέρες και δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση. Είναι διαφορετικός από τη στηθάγχη, η οποία διαρκεί μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα και συνήθως βελτιώνεται με την ανάπαυση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ο ήπιος πυρετός, αίσθημα αδυναμίας, αίσθημα κούρασης, ο βήχας, ο λόξυγκας, και οι μυϊκοί πόνοι.
Η περικαρδίτιδα συνήθως δεν είναι επικίνδυνη, αλλά ο πόνος στο στήθος θα μπορούσε να έχει προκληθεί από κάτι πιο σοβαρό, όπως η καρδιακή προσβολή. Η διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας θα βοηθήσει να αποτραπούν οι υποτροπές και η εμφάνιση άλλων προβλημάτων. Γι ‘αυτό θα πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός άμεσα εάν υπάρξει κάποιος αιφνίδιος πόνος στο θώρακα.
Μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές λόγω της περικαρδίτιδας;
Η περικαρδίτιδα συνήθως δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα σε διάστημα 7 έως 10 ημέρες. Εάν όμως υπάρξουν επιπλοκές, αυτές μπορεί να είναι:
- Η συσσώρευση υγρού στο περικάρδιο (περικαρδιακή συλλογή).
- Η αιφνίδια πίεση στην καρδιά η αιφνίδια δυσκολία άντλησης αρκετού αίματος (καρδιακός επιπωματισμός).
- Η συμπιεστική περικαρδίτιδα, η οποία μπορεί να προκληθεί από περικαρδίτιδα που επανεμφανίζεται ή διαρκεί περισσότερο από το κανονικό. Ο υμένας γύρω από την καρδιά γίνεται παχύς και δύσκαμπτος. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την λειτουργία της καρδιάς.
Για τη διάγνωση της περικαρδίτιδας ο ιατρός θα ακροαστεί την καρδιά και αναλόγως θα συστήσει επιπλέον εξετάσεις όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος και εξετάσεις αίματος. Αν η ακτινογραφία θώρακος δείχνει συσσώρευση υγρού, ή αν υπάρχουν συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 10 ημέρες, ο γιατρός θα συστήσει και υπερηχοκαρδιογράφημα.
Αν δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα, η περικαρδίτιδα αντιμετωπίζεται επιτυχώς από το ίδιο το σώμα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει παυσίπονα ή φάρμακα.