Στένωση μιτροειδούς βαλβίδας

Η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας είναι μια καρδιακή πάθηση κατά την οποία η μιτροειδής βαλβίδα δεν ανοίγει όσο θα έπρεπε. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία άμεση επίδραση στην υγεία, τελικά όμως η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες) και, ενδεχομένως, καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλες επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή λοίμωξη, πνευμονικό οίδημα, και θρόμβους αίματος. Η σύγχρονη επεμβατική καρδιολογία αντιμετωπίζει τη στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας με βαλβιδοπλαστική και πολύ καλά αποτελέσματα.

Αναλυτικότερα:

Η μιτροειδής βαλβίδα είναι μία από τις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς. Ρυθμίζει τη ροή του αίματος που περνά από τον αριστερό κόλπο στην αριστερή κοιλία. Η αριστερή κοιλία είναι ο κύριος θάλαμος άντλησης αίματος της καρδιάς. Μια κανονική μιτροειδής βαλβίδα έχει δύο πτερύγια. Όταν η καρδιά αντλεί αίμα, η πίεση του αίματος εξαναγκάζει τα πτερύγια της βαλβίδας να παραμένουν ανοιχτά, και το αίμα ρέει από τον αριστερό κόλπο (ανώτερο θάλαμο) στην αριστερή κοιλία (κατώτερο θάλαμο). Μεταξύ των καρδιακών παλμών, τα πτερύγια κλείνουν ερμητικά έτσι ώστε το αίμα να μην διαρρέει προς τα πίσω μέσω της βαλβίδας.

Η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας δημιουργείται όταν τα δύο πτερύγια και οι σχετικές δομές γίνονται άκαμπτες ή εν μέρει συμπτυγμένες μεταξύ τους. Με αποτέλεσμα, η μιτροειδής βαλβίδα να στενεύει σταδιακά, περιορίζοντας τη ροή του αίματος προς την αριστερή κοιλία, αυξάνοντας τον όγκο και την πίεση του αίματος στον αριστερό κόλπο, και προκαλώντας το αίμα να παραμένει στους πνεύμονες.

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις της στένωσης μιτροειδούς βαλβίδας έχουν σαν αίτιο τον ρευματικό πυρετό, ο οποίος μπορεί να ακολουθήσει μια βακτηριακή λοίμωξη στο λαιμό και τις αμυγδαλές. Αλλά πολλοί άνθρωποι που έχουν στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας δεν έχουν γνώση ότι είχαν ρευματικό πυρετό.

Συμπτώματα

Αν και η στένωση μιτροειδούς βαλβίδας είναι μια δια βίου πάθηση, τα συμπτώματα συνήθως δεν αναπτύσσονται συμπτώματα για διάστημα 10-20 χρόνων και μπορεί να διαρκέσει έως και 40 έτη. Τα πρώιμα συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή κατά την άσκηση, είναι συχνά ήπια και είναι δύσκολο να διακριθεί από την κανονική αναπνοή κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι αισθητά μέχρι τα προχωρημένα στάδια της νόσου.

Στα μεταγενέστερα στάδια της στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας, ο αριστερός κόλπος μπορεί να μην είναι σε θέση να αντλεί τον ίδιο όγκο αίματος με την αριστερή κοιλία, οπότε και το αίμα να αρχίσει να συσσωρεύεται στους πνεύμονες, προκαλώντας συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή κατά την ηρεμία ή κατά την ήπια έως μέτρια άσκηση, κόπωση, αδυναμία, και δυνατούς κτύπους της καρδιάς.

Πώς αντιμετωπίζεται

Ο ασθενής με τη βοήθεια του γιατρού θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παρακολουθηθεί απλά η κατάσταση της βαλβίδας ή θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα. Αν η  στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας είναι σταθερή, ή αν δεν υπάρχουν ακόμη συμπτώματα ή είναι ήπια συμπτώματα, ο γιατρός θα παρακολουθεί την πρόοδο της στένωσης και θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις τυχόν επιπλοκές στην καρδιά ή τους πνεύμονες.

Εάν υπάρχει σοβαρή στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας ή εκτεταμένη βλάβη της καρδιάς που κατά πάσα πιθανότητα θα επιδεινωθεί, ο γιατρός θα συστήσει επιδιόρθωση της βαλβίδας με βαλβιδοτομη με μπαλόνι, κατά την οποία εκτείνει τη διατομή της βαλβίδας.

Επεμβατικός Καρδιολόγος - Καραγκούνης