Εμφύτευση καρδιομετατροπέα – Απινιδωτή

Ο εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας – απινιδωτής, (ICD), είναι μια μικρή συσκευή την οποία  εμφυτεύει ο επεμβατικός καρδιολόγος σε ασθενείς με σοβαρό επεισόδιο ταχυκαρδίας, ή σε ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή έχουν πρόβλημα με το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.

Η εμφύτευση διενεργείται  διαδερμικά και με τοπική αναισθησία, συνήθως κάτω από την αριστερή κλείδα. Έτσι αποφεύγεται το ανοιχτό χειρουργείο και η γενική νάρκωση. Ένα καλώδιο οδηγείται μέσα από μια μεγάλη φλέβα στην καρδιά, προκειμένου να συνδέσει τη συσκευή με την καρδιά.

Πώς λειτουργεί  

Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής, (ICD) παρακολουθεί συνεχώς την καρδιά του ασθενούς. Αν εντοπίσει μια απειλητική για τη ζωή ταχυκαρδία, στέλνει ένα σύντομο και ισχυρό ηλεκτρικό ρεύμα (ηλεκτρικό σοκ) στην καρδιά, ώστε να αποκατασταθεί ο καρδιακός ρυθμός. Η συσκευή κατόπιν επιστρέφει στη λειτουργία παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού.

Μετά την εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος (απινίδωση), η καρδιά μπορεί να έχει χαμηλό ρυθμό για αρκετά λεπτά, γι΄ αυτό ο εμφυτεύσιμος καρδιομετατατροπέας – απινιδωτής (ICD) λειτουργεί και ως βηματοδότης, στέλνοντας ασθενέστερα ηλεκτρικά ρεύματα που καθορίζουν τον καρδιακό ρυθμό. Ο γιατρός ρυθμίζει το άνω και κάτω όριο καρδιακών παλμών, για τα οποία ο εμφυτεύσιμος καρδιομετατατροπέας – απινιδωτής (ICD) ενεργοποιεί τη λειτουργία απινίδωσης ή τη λειτουργία του βηματοδότη, αντίστοιχα.

Κατά την λειτουργία απινίδωσης εάν το πρώτο ηλεκτρικό σοκ δεν επαναφέρει το ρυθμό της καρδιάς, η συσκευή θα στέλνει σταδιακά ισχυρότερα σοκ, έως ότου η καρδιά επανέλθει σε κανονικό ρυθμό.

Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής (ICD) αντιμετωπίζει αποτελεσματικά απειλητικές για τη ζωή, ανωμαλίες καρδιακού ρυθμού (κοιλιακή μαρμαρυγή, κοιλιακή ταχυκαρδία), και με αυτό τον τρόπο προλαβαίνει θανατηφόρες συνέπειες

Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη ή τουλάχιστον για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης των ανωμαλιών στον καρδιακό του ρυθμό, έτσι ώστε να μην αναγκάζεται ο καρδιομετατατροπέας – απινιδωτής (ICD) να στέλνει υπερβολικά συχνά ηλεκτροσοκ στην καρδιά του.

Η καθημερινότητα του ασθενούς με εμφυτεύσιμο καρδιομετατατροπέα – απινιδωτή (ICD):

Το ηλεκτρικό σοκ από μόνο του είναι δυσάρεστη εμπειρία. Κάποιοι ασθενείς λιποθυμούν λόγω της ταχυκαρδίας, οπότε και δεν θα θυμούνται το ηλεκτρικό σοκ που υπέστη η καρδιά τους από τον εμφυτεύσιμο καρδιομετατατροπέα – απινιδωτή (ICD). Όμως, το ηλεκτρικό σοκ είναι σωτήριο για την ζωή τους.

Ισχυρά ηλεκτρικά ή μαγνητικά πεδία μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του εμφυτεύσιμου καρδιομετατατροπέα – απινιδωτή (ICD). Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές και οικιακές συσκευές δημιουργούν πολύ ασθενή μαγνητικά πεδία και δεν επηρεάζουν τον εμφυτεύσιμο καρδιομετατατροπέα – απινιδωτή (ICD). Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε χώρους με συνήθη ηλεκτρικό εξοπλισμό (οικιακό και γραφείου).

Ο γιατρός με βάση το ιατρικό ιστορικό, τον κίνδυνο να υποστεί ακόμη μια αρρυθμία που θα μπορούσε να κάνει την οδήγηση ανασφαλή, θα γνωμοδοτήσει για το αν πρέπει κάποιος ασθενής να περιορίζει την οδήγηση.

Είναι σημαντικό ο ασθενής να παρακολουθείται τακτικά από το γιατρό. Ο γιατρός θα ελέγχει τη συσκευή θα ενημερώνεται για το εάν ο ασθενής παρουσίασε αρρυθμίες και εάν η συσκευή παρενέβη. Αυτό θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της καταλληλότερης φαρμακευτικής αγωγής για τον ασθενή. Επίσης ο γιατρός θα ελέγχει και θα αντικαθιστά τη μπαταρία του εμφυτεύσιμου καρδιομετατατροπέα – απινιδωτή (ICD).

ΔΕΙΤΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ  ΕΜΦΥΤΕΥΣΙΜΟ ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑ – ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ (ICD)

  • ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ
  • ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ Ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ
Επεμβατικός Καρδιολόγος - Καραγκούνης