Αρρυθμίες

Όταν η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα, πάρα πολύ αργά, ή με ένα ακανόνιστο ρυθμό, τότε το άτομο έχει αρρυθμία. Για την αντιμετώπιση των αρρυθμιών σε εξειδικευμένο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, εφαρμόζεται ως θεραπεία, το ablation.

Η συνήθης καρδιακή συχνότητα για τους ενήλικες είναι μεταξύ 50 έως 100 παλμούς ανά λεπτό. Τα παιδιά έχουν φυσικά υψηλότερους καρδιακούς παλμούς από τους ενήλικες.

Η καρδιά είναι μια αντλία που αποτελείται από τέσσερα τμήματα: δύο άνω θαλάμους (κόλπους) και δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες). Τροφοδοτείται από ένα ηλεκτρικό σύστημα το οποίο παράγει παλμούς σε κανονικό ρυθμό. Αυτοί οι παλμοί κρατούν την καρδιά σε λειτουργία οπότε και να στέλνει το αίμα στους πνεύμονες και το σώμα.

Μια αλλαγή στο ρυθμό της καρδιάς μπορεί να γίνει αισθητή σαν ένας πολύ ισχυρός κτύπος της καρδιάς ή σαν ένα φτερούγισμα στο στήθος. Ένας περιστασιακός ακανόνιστος κτύπος της καρδιάς συνήθως δεν είναι ανησυχητικός εάν δεν προκαλεί άλλα συμπτώματα, όπως ζάλη, λιποθυμική τάση, ή δυσκολία στην αναπνοή. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να έχουν επιπλέον καρδιακούς παλμούς. Σε υγιή παιδιά, ένας επιπλέον κτύπος της καρδιάς δεν είναι αιτία ανησυχίας.

Όταν οι μεταβολές του καρδιακού ρυθμού ή των καρδιακών παλμών είναι μικρές:
Πολλές φορές οι αλλαγές στον καρδιακό παλμό ή ρυθμό είναι ήσσονος σημασίας και δεν απαιτούν ιατρική θεραπεία, αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα ή ιστορικό καρδιακής νόσου. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η καφεΐνη, ή η λήψη άλλων διεγερτικών ουσιών, όπως τα χάπια διατροφής ή φάρμακα για το βήχα και το κρυολόγημα μπορεί να παρακινήσουν την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα ή να κάνει έναν επιπλέον παλμό.

Ο καρδιακός παλμός ή ρυθμός μπορεί να αλλάξει από το άγχος ή τον πόνο. Η καρδιά μπορεί να χτυπά πιο γρήγορα λόγω ασθένειας ή πυρετού. Σκληρή σωματική άσκηση αυξάνει συνήθως τους παλμούς της καρδιάς, και η αύξηση αυτή μπορεί να προκαλέσει και αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό.

Τα διαιτητικά συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμίες.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις έγκυες γυναίκες να έχουν μικρές αλλαγές στο καρδιακό παλμό ή ρυθμό. Αυτές οι αλλαγές συνήθως δεν είναι αιτία ανησυχίας για τις γυναίκες που δεν έχουν ιστορικό καρδιακής νόσου.

Καλά προπονημένοι αθλητές έχουν συνήθως αργούς ρυθμούς της καρδιάς με περιστασιακές παύσεις στον κανονικό ρυθμό. Η εξέταση συνήθως δεν είναι απαραίτητη, εκτός εάν άλλα συμπτώματα είναι παρόντα, όπως ζαλάδα ή λιποθυμία (συγκοπή), ή υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.

Όταν οι αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ή στους καρδιακούς παλμούς είναι πιο σοβαρές:
Ακανόνιστοι καρδιακοί κτύποι αλλάζουν την ποσότητα του αίματος που ρέει προς τους πνεύμονες και άλλα τα μέρη του σώματος. Η ποσότητα του αίματος που η καρδιά αντλεί μπορεί να μειωθεί όταν η καρδιά κτυπά πάρα πολύ αργά ή πολύ γρήγορα.

Οι αλλαγές, όπως η κολπική μαρμαρυγή που εμφανίζεται στους άνω θαλάμους της καρδιάς μπορεί να είναι σοβαρές, διότι αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος στην καρδιά. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή την μεταφορά ενός θρόμβου αίματος στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή). Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, ή έχουν ιστορικό καρδιακής προσβολής θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τυχόν αλλαγές στο κανονικό ρυθμό της καρδιάς ή στους παλμούς της.

Οι γρήγοροι καρδιακοί ρυθμοί, που ξεκινούν από τους κάτω θαλάμους (κοιλίες) της καρδιάς, ονομάζονται κοιλιακές αρρυθμίες. Αυτές συνήθως είναι γρήγορες και κανονικές, όπως η κοιλιακή ταχυκαρδία, ή γρήγορες και ακανόνιστες, όπως η κοιλιακή μαρμαρυγή.

Αυτοί οι τύποι καρδιακών ρυθμών καθιστούν δύσκολο για την καρδιά να αντλεί αρκετό αίμα προς τον εγκέφαλο ή το υπόλοιπο του σώματος και μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή.

Οι κοιλιακές αρρυθμίες μπορεί να προκαλούνται από καρδιακές παθήσεις όπως προβλήματα στην καρδιακή βαλβίδα, μειωμένη ροή αίματος στον καρδιακό μυ (ισχαιμία ή καρδιακή προσβολή), ένα εξασθενημένο καρδιακό μυ (μυοκαρδιοπάθεια), ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Η Κοιλιακή ταχυκαρδία είναι μια απειλητική για τη ζωή αρρυθμία που μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε κοιλιακή μαρμαρυγή, η οποία προκαλεί το θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί. Συνήθως προκαλεί λιποθυμία (συγκοπή) μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, και μπορεί να έχετε συμπτώματα της καρδιακής προσβολής. Επείγουσα ιατρική θεραπεία είναι απαραίτητη, όπως τα φάρμακα και ηλεκτρικό σοκ (απινίδωση).

Όταν υπάρχει μια αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό ή στους καρδιακούς παλμούς, μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα και άλλα συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια, ζάλη, λιποθυμία, σύγχυση ή αδυναμία.

Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ή στο καρδιακό παλμό, ταυτόχρονα με άλλα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε κάποιο σοβαρό πρόβλημα καρδιάς.

Η λήψη ναρκωτικών ουσιών όπως διεγερτικά, κοκαΐνη ή η κατάχρηση συνταγογραφούμενων και μη φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλαγές στο καρδιακό ρυθμό ή παλμό και είναι απειλητική για τη ζωή.

Επεμβατικός Καρδιολόγος - Καραγκούνης