Οδηγίες σε όσους υποβάλλονται σε στεφανιογραφία

Πριν από τη διενέργεια της στεφανιογραφίας

Πρέπει από το πρωί να μείνετε νηστικοί.

Σε περίπτωση που λαμβάνετε φάρμακα, μην αμελήσετε να ενημερώστε με ακρίβεια τον ιατρό σας προκειμένου να σας δώσει οδηγίες για το ποια μπορείτε να λάβετε πριν από την εξέταση και ποια όχι.

Επίσης, ενημερώστε τον για αλλεργίες που αναπτύξατε στο παρελθόν και ιδιαίτερα εάν είστε αλλεργικός στο ιώδιο, εάν έχετε προβλήματα με αιμορραγίες, εάν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, ή εάν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη και βρίσκεστε υπο φαρμακευτική αγωγή.

Σε περίπτωση που έχετε εμφανίσει στο παρελθόν αλλεργική αντίδραση σε σκιαστικό φάρμακο, ενημερώστε τον ιατρό εγκαίρως προκειμένου να σας δώσει οδηγίες για τη λήψη χαπιού από την προηγούμενη ημέρα, ή αυθημερόν, για την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων.

Εάν είστε εξωτερικός ασθενής και δεν νοσηλεύεστε ήδη, προληπτικά, μπορείτε να φέρετε μαζί σας, πιζάμες.

 

Μετά την εξέταση

Δεν πρέπει να οδηγήσετε ο ίδιος για να επιστρέψετε σπίτι σας και σκόπιμο είναι για 24 ώρες να μη βρεθείτε ο ίδιος στο τιμόνι. Όχι μόνο επειδή έχετε λάβει φάρμακα, αλλά και επειδή υπάρχει κίνδυνος να επιβαρύνεται το σημείο της παρακέντησης που στεγανοποιήθηκε

Εξαιτίας της εξέτασης, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας μικρού οιδήματος (πρήξιμο) στο σημείο προσπέλασης. Ακόμη και εάν εμφανιστεί μικρό αιμάτωμα (μελανιά) στο σημείο της παρακέντησης, μην ανησυχήσετε, θα επανέλθει σε 1- 2 ημέρες.

Ξεκουράστε το πόδι σας για ένα 24ωρο. Σε περίπτωση έντονου βήχα ή γέλιου, πιέστε με το δάχτυλο το σημείο της παρακέντησης.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που αισθάνεστε πόνο ή στο σημείο που έγινε η παρακέντηση εντείνεται σταδιακά το πρήξιμο, ενημερώστε τον ιατρό σας για να σας δώσει οδηγίες εάν πρέπει να επανέλθετε για έλεγχο. Σπανίως, είτε από την εξέταση είτε εξαιτίας επιβαρυντικών κινήσεων από μέρους σας μετά την εξέταση, μπορεί να μην παραμένει στεγανή η αρτηρία και η διαρροή αίματος να δημιουργεί αιμάτωμα που επεκτείνεται προς την κοιλιά. Μια τέτοια εξέλιξη, δημιουργεί κίνδυνο λοίμωξης

Επίσης, επικοινωνήστε με τον ιατρό, εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση μετά τη στεφανιογραφία.

Μπορείτε να κάνετε μπάνιο 24 ώρες μετά την αφαίρεση της προστατευτικής  γάζας, την οποία δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιήσετε. Εάν το θεωρείτε αναγκαίο, τοποθετήστε μια νέα, αποστειρωμένη.

Επεμβατικός Καρδιολόγος - Καραγκούνης