Στεφανιαία Νόσος και covid

Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στην καρδιά σας. Η στεφανιαία νόσος είναι η στένωση ή η απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών. Αυτή η κατάσταση προκαλείται συνήθως από αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση είναι η συσσώρευση χοληστερόλης και λιπαρών αποθέσεων (που ονομάζονται πλάκες) μέσα στις αρτηρίες. Αυτές οι πλάκες μπορούν να στενέψουν η να φράξουν τις αρτηρίες με αποτέλεσμα  να περιορίζει ή σταματά τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ.

Εάν η καρδιά δεν πάρει αρκετό αίμα, δεν μπορεί να πάρει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος με σωματική δραστηριότητα και ψυχικό στρες (στηθάγχη) ή καρδιακή προσβολή (έμφραγμα).

Οι αθηρωματικές πλάκες σχηματίζονται ήδη από την νεαρή ηλικία (ανάλογα με την γενετική προδιάθεση το καθενός μας) κάτω από ένα λεπτό υμένα (ενδοθήλιο) που καλύπτει το εσωτερικό αυλό των στεφανιαίων αρτηριών. Όταν η πλάκα  σπάσει ή σκιστεί, πυροδοτείτε συσσώρευση αιμοπεταλίων (στοιχεία του αίματος δίκην δίσκου) με αποτέλεσμα  δημιουργίας θρόμβων. Αρκετές φορές, ο θρόμβος αίματος διαλύεται και το αίμα μπορεί να ρέει ξανά στην περιοχή. Άλλες φορές, ο θρόμβος αίματος μπλοκάρει τον αυλό της στεφανιαίας αρτηρίας με διακοπή παροχής αίματος στον καρδιακό μυ, προκαλώντας μία πολύ σοβαρή κατάσταση  το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Το κύριο σύμπτωμα του εμφράγματος είναι η στηθάγχη, πόνος στο στήθος. Αρκετές φορές αναφέρετε  ως δυσφορία στο στήθος, βάρος, σφίξιμο, κάψιμο, μούδιασμα, αίσθημα πληρότητας. Μπορεί να εκληφθεί ως δυσπεψία ή επιγαστρική καούρα. Το άλγος  μπορεί επίσης να γίνει αισθητό στον αριστερό ώμο, τα χέρια, το λαιμό, την πλάτη ή το σαγόνι. Μπορεί να συνοδεύτε από δυσκολία στην αναπνοή, κρύο ιδρώτα, ναυτία και εμετό, ζάλη η και παροδική λιποθυμία.

Εάν τα παραπάνω συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 5 λεπτά μπορεί  να οφείλονται σε οξύ έμφραγμα και πρέπει να γίνει μεταφορά σε ιατρικές δομές που έχουν  την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να διαγνωσθεί η αποκλεισθεί οξύ έμφραγμα.

Αρχικά γίνεται κλινική αξιολόγηση, ηλεκτροκαρδιογράφημα κ εργαστηριακός έλεγχος. Η διάγνωση πρέπει να γίνεται έγκαιρα διότι η νέκρωση της καρδιάς δεν σταματά παρά μόνο εάν γίνει διάνοιξη της αποφραχθείς αρτηρίας και αποκατάσταση της ροής του αίματος. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διάνοιξης είναι δια του καρδιακού καθετηριασμού μια διαδικασίας όπου διαδερμικά γίνεται διάνοιξη της απόφραξης και εμφύτευσης στη βλάβη ενός ενδοαυλικού νάρθηκα (stent). Για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, διάσωση του μυοκαρδίου, που αρδεύτε από την αποφραχθείσα αρτηρία απαιτείται ετοιμότητα και άμεση κινητοποίηση του εργαστηρίου του καρδιακού καθετηριασμού η μεταφορά του ασθενούς σε ιατρική δομή που διαθέτει την απαιτούμενο εξοπλισμό και ιατρονοσηλευτική υποστήριξη. Ο στόχος είναι να γίνει η διάνοιξη της απόφραξης το συντομότερο δυνατόν από την έναρξη των συμπτωμάτων διότι η νέκρωση της καρδιάς ολοκληρώνεται σε περίπου 4-12 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικο το εργαστήριο του καρδιακού καθετηριασμού είναι σε ετοιμότητα επι 24 βάσης με σύγχρονο εξοπλισμό κ έμπειρο προσωπικό ώστε να αντιμετωπίζονται επιτυχώς και οι πιο σύνθετες περιπτώσεις οξέων εμφραγμάτων (και χρόνιας στεφανιαίας νόσου) από την πρώτη ημέρα έναρξη λειτουργίας του.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε μείωση της προσέλευσης των ασθενών με καρδιακής προσβολής στα νοσοκομεία για διάγνωση και θεραπεία κατά 40% προφανώς λόγω του φόβου πιθανής μόλυνσής των με COVID 19 κατά την προσέλευση των σε ιατρική δομή και πιθανή ανάγκη νοσηλείας των. Το αποτέλεσμα είναι  μια μικρή αύξηση των θανάτων από καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Συνιστάται με την έναρξη συμπτωμάτων που υποδηλώνουν καρδιολογικό πρόβλημα να μην αναβάλετε η αναζήτηση ιατρικής γνώμης και φροντίδας. Είναι σαφές ότι ο γιατρός και το νοσοκομείο που επιλέγετε (όταν υπάρχει η δυνατότητα) για σύνθετη, εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην έκβαση του καρδιολογικού προβλήματός σας.

Η πρόληψη και η επιβράδυνση της στεφανιαίας νόσου είναι υψίστης σημασίας για την μακροημέρευση κ ποιότητα της ζωής μας. Η πρόληψη επιτυγχάνεται με μια σειρά από δράσεις που σίγουρα στο μέλλον θα τροποποιούνται καθώς οι γνώσεις της παθοφυσιολογίας της ανάπτυξης της στεφανιαίας νόσου εμπλουτίζονται. Οι συστάσεις για την πρόληψή είναι:

  1. Διακοπή του καπνίσματος και χρήση όλων των παραγωγών του καπνού. Αποφυγή δευτερογενούς καπνίσματος
  2. Αντιμετώπιση/βελτιστοποίηση της υψηλής χοληστερόλης, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη.
  3. Υιοθετήστε την μεσογειακή διατροφή, έχει αποδειχθεί η πιο φιλική για την καρδιά διατροφή από μακροχρόνιες μελέτες
  4. Αυξήστε το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Η άσκηση βοηθά να χάσετε βάρος, να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να ανακουφίσετε το άγχος. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κάνοντας 30 λεπτά περπατήματος 5 φορές την εβδομάδα ή περπατώντας 10.000 βήματα την ημέρα
  5. Διαχειριστείτε το άγχος της καθημερινότητας και τον θυμό.