Οδηγίες για ασθενείς με προϋπέρταση ή υπέρταση

  • Αν ο ασθενής βρίσκεται στο στάδιο της προϋπέρτασης, ο γιατρός θα συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτές περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, τακτική άσκηση, περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, περιορισμό της κατανάλωσης αλατιού, διακοπή του καπνίσματος και την υιοθέτησης μιας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφής  που να περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά τρόφιμα.
  • Αν ο ασθενής έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, χωρίς βλάβη άλλων οργάνων ή ύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο, ο γιατρός θα συστήσει και φαρμακευτική αγωγή, εκτός από την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής.
  • Αν ο ασθενής έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και έχουν υποστεί βλάβη κάποια όργανα ή υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, θα χρειαστεί να δοκιμάσει διάφορους συνδυασμούς φαρμάκων, εκτός από την πραγματοποίηση των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν περισσότερα από ένα φάρμακα για την υψηλή πίεση του αίματος. Η συνεργασία με το γιατρό είναι απαραίτητη για να βρεθεί το πιο αποτελεσματικό  φάρμακο ή ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός φαρμάκων, που επιπλέον θα έχουν τις λιγότερες παρενέργειες. Μπορεί να είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε να θυμάται να λαμβάνει τα φάρμακά του, ειδικά όταν δεν έχει συμπτώματα. Όμως, η αρτηριακή πίεση θα αυξηθεί ξανά, αν δεν λαμβάνεται η φαρμακευτική αγωγή.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης:
Υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυτές είναι:

  • Χάστε τυχόν επιπλέον βάρος.
  • Καταναλώνετε όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι.
  • Να ασκήστε τακτικά.
  • Να περιορίστε το αλκοόλ σε 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και τους ελαφρύτερους σε βάρος άνδρες.

Να λαμβάνετε 3.500 mg καλίου με την διατροφή σας κάθε μέρα. Φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν περισσότερο κάλιο. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι κρέας, ψάρι, άπαχα και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, πολλά φρούτα και λαχανικά.

Επεμβατικός Καρδιολόγος - Καραγκούνης