Θα πρέπει ο ασθενής να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, και αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας. θα βοηθηθεί να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της καρδιακής ανεπάρκειας. Επίσης θα βοηθήσει στον έλεγχο άλλων ασθενειών που επιδεινώνουν την καρδιακή ανεπάρκεια, όπως π.χ. η υψηλή πίεση αίματος, ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος.
Οι αλλαγές στο τρόπο ζωής που πρέπει να γίνουν είναι:
- Η κατανάλωση μικρότερης ποσότητας αλατιού (νάτριο).Το νάτριο προκαλεί τη παρακράτηση νερού και καθιστά πιο δύσκολο για την καρδιά να αντλεί το αίμα. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επίσης την παρακολούθηση της κατανάλωσης υγρών.
- Τακτική άσκηση. Ο γιατρός μπορεί να σας πει τι επίπεδο άσκησης είναι ασφαλές και πώς να ελέγχεται ο καρδιακός ρυθμός.
- Ξεκούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Μείωση του βάρους, για τους υπέρβαρους. Ακόμη και η απώλεια λίγων κιλών μπορεί να φέρει σημαντική βελτίωση στη πρόοδο της ασθένειας.
- Διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα βλάπτει την καρδιά και καθιστά δύσκολη την άσκηση.
- Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
Είναι επίσης σημαντικό ο ασθενής να:
- Ρωτά το γιατρό πριν τη λήψη οποιοδήποτε νέου φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων, όπως βιταμίνες, και βότανα. Μερικά απ ‘αυτά μπορεί να επιδεινώσουν την καρδιακή ανεπάρκεια.
Παρακολουθεί τα συμπτώματα του. Να ζυγίζετε κάθε μέρα και σημειώνει το βάρος του. Θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό εάν έχει ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους, μια αλλαγή στην ικανότητά του να ασκείτε, ή