Υγιεινή Διατροφή

Υγιεινή διατροφή σημαίνει ότι επιλέγουμε μια ποικιλία τροφών από τις βασικές ομάδες τροφίμων. Εάν τρώτε σπάνια φρούτα ή λαχανικά, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια μερίδα ή δύο φρούτων ή λαχανικών σε κάθε γεύμα σας.
Προτιμήστε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχα κρέατα, ψάρια, πουλερικά, μαγειρεμένα ξερά φασόλια, ξηροί καρποί και σπόρους.

Όλα τα τρόφιμα, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο, μπορεί να είναι ένα μέρος της υγιεινής διατροφής. Βρείτε υγιή υποκατάστατα σε φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι, ζάχαρη και θερμίδες.

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση μειώστε το αλάτι, περιορίστε τα  λιπαρά. Καταναλώστε όσο το δυνατόν, πιο φρέσκα τρόφιμα. Οι επεξεργασμένες τροφές, τα fast food, και τα φαγητά των εστιατορίων είναι οι σημαντικότερες πηγές διαιτητικού νατρίου, κοινώς αλάτι. Παρασκευασμένες τροφές, όπως σούπες, πρόχειρα φαγητά, και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, έχουν επίσης εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Επίσης, παρακολουθείστε την ποσότητα του λίπους που καταναλώνετε. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα και τα ακόρεστα λιπαρά με μονοακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο. Συμπεριλάβετε τα υγιή Ω-3 λιπαρά οξέα στη δίαιτά σας, που βρίσκονται στα ψάρια, τα καρύδια, το λιναρόσπορο.

Επεμβατικός Καρδιολόγος - Καραγκούνης