Φυσική κατάσταση – βάρος

Το βάρος ενός ανθρώπου εκτός από τις περιπτώσεις που χαρακτηρίζεται υπέρβαρος, δεν είναι απόλυτο κριτήριο για τη φυσική σας κατάσταση. Υπάρχουν άνθρωποι με κάποια επιπλέον κιλά που όμως τρέφονται υγιεινά και αθλούνται με αποτέλεσμα να έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση και άτομα πολύ λεπτά, που έχουν κακή φυσική κατάσταση.

Δεν χρειάζεται να είστε αθλητής για να έχετε το σώμα σας σε καλή κατάσταση, αρκεί μισής ώρας γρήγορο περπάτημα καθημερινά, για να διατηρήσετε την καρδιά σας επίσης σε καλή κατάσταση και να αποφύγετε  ασθένειες όπως:

  • Καρδιακές παθήσεις
  • Εγκεφαλικά
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Διαβήτη τύπου 2
  • Άπνοια κατά τον ύπνο

Σε περίπτωση που πρέπει να κάνετε δίαιτα αποφύγετε τις επικίνδυνες και ερασιτεχνικές υπερβολές που μπορεί να σας προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Η χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα μπορεί να βοηθήσει σε απώλεια βάρους αρχικά, αλλά δεν σας διατηρεί υγιή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες είναι υψηλές σε ολικό λίπος και κορεσμένο λίπος και χαμηλή σε φυτικές ίνες. Περιορίζουν επίσης τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία προστατεύουν έναντι νόσων και παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Ασκηθείτε:

– Με έντονο περπάτημα για 2,5 ώρες την εβδομάδα.

– Με τρέξιμο που αυξάνει του καρδιακούς παλμούς,  για 1.30 ώρες την εβδομάδα.

– Με μέτρια έως έντονη άσκηση τουλάχιστον 1 ώρα καθημερινά.

Επεμβατικός Καρδιολόγος - Καραγκούνης