Διακοπή καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος είναι εφικτή και αναγκαία πριν από τη διάγνωση ενός καρδιολογικού προβλήματος, προκειμένου να το προλάβετε. Είναι όμως επιβεβλημένη σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε καρδιολογικό πρόβλημα.

Εάν είστε έτοιμοι να σταματήσετε το κάπνισμα ζητήστε από το περιβάλλον σας να στηρίξει την απόφασή σας.  Απομακρύνετε από τον χώρο σας αντικείμενα και προϊόντα καπνού, μην επιτρέπετε σε άλλους  να καπνίζουν σε αυτόν, αλλάξτε τις συνήθειές σας για τις ώρες που τις είχατε συνδέσει με το κάπνισμα, εντάσσοντας δραστηριότητες σωματικής δράσης προκειμένου να αποσπάσετε τη σκέψη σας από το τσιγάρο.

Επειδή μία από τις συνήθεις δικαιολογίες για να μην κόψετε το κάπνισμα είναι τα επιπλέον κιλά, οργανώστε τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσετε το σώμα σας για να κάψετε θερμίδες αλλά και για να απασχοληθείτε.

Μπορείτε να λάβετε και  βοήθεια, με εξειδικευμένα φάρμακα, προτεινόμενες θεραπείες και η ψυχολογική υποστήριξη. Η φαρμακευτική βοήθεια αποδεδειγμένα διπλασιάζει τις πιθανότητες να διακόψετε το κάπνισμα. Ο ιατρός σας ανάλογα με τη περίπτωση μπορεί να σας συνταγογραφήσει περισσότερο εξειδικευμένα φάρμακα.

Μεταξύ των γνωστών σκευασμάτων που διατίθενται στην αγορά, είναι τα τσιρότα νικοτίνης που προσκολλώνται στο δέρμα και απελευθερώνουν αργά, σταθερές δόσεις νικοτίνης στο αίμα για να αντισταθμίσουν το σύνδρομο στέρησης νικοτίνης και να διευκολύνουν τη διακοπή του καπνίσματος. Η χρήση του τσιρότου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 8-10 εβδομάδες.  Υπάρχουν διαφορα είδη τσιρότων νικοτίνης. Τις πρώτες εβδομάδες χρησιμοποιήστε τσιρότα μεγαλύτερου μεγέθους και ανα εβδομάδα μειώστε το μέγεθος. Να τα αντικαθιστάτε καθημερινά.

Για τη χρήση του τσιρότου νικοτίνης επιλέξτε μέρη του σώματος, τα οποία είναι όσο το δυνατόν άτριχα και να αλλάζετε συχνά το σημείο για να αποφύγετε ερεθισμό του δέρματος.

Σε περίπτωση που αρχίσετε ξανά το κάπνισμα, μην αποθαρρύνεστε.  Είναι εξαιρετικά σύνηθες να υπάρχουν πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες πριν τα καταφέρετε να το κόψετε οριστικά. Επιπλέον μέσω της εμπειρίας που αποκτάτε από την όλη διαδικασία, καταλαβαίνετε τι σας βοηθά περισσότερο στο να μην καπνίζετε. Εάν στις προηγούμενες προσπάθειές σας δεν είχατε αποτέλεσμα, αποφασίστε να κάνετε χρήση μιας από τις προτεινόμενες θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος.

Επεμβατικός Καρδιολόγος - Καραγκούνης