Μείωση υψηλής χοληστερόλης – τριγλυκεριδίων

Η χοληστερόλη είναι ένας τύπος λίπους, ο οποίος ονομάζεται λιπίδιο. Παράγεται από το συκώτι  και προσλαμβάνεται από τις τροφές. Η ένωση αυτή ενός λιπιδίου (της χοληστερόλης) με μία πρωτεΐνη ονομάζεται λιποπρωτεΐνη. Οι λιποπρωτεΐνες με βάση την αναλογία σε πρωτεΐνη και λιπιδίου που περιέχουν διαχωρίζονται σε LDL (Low Density Lipoproteins) χαμηλής πυκνότητας και σε HDL (High density lipoproteins) υψηλής πυκνότητας.

Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) είναι η κακή χοληστερόλη, διότι είναι χαμηλής πυκνότητας σε πρωτεΐνη και περιέχει κυρίως λιπίδιο. Η ύπαρξή της εγκυμονεί έμφραγμα.

Η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL) είναι η καλή χοληστερόλη, διότι περιέχει κυρίως πρωτεΐνη και βοηθά στην απομάκρυνση της χαμηλή πυκνότητας λιποπρωτεΐνης απο το αίμα και προστατεύει από το καρδιακό έμφραγμα.

Εάν η ποσότητα της  χοληστερόλης έχει υπερβεί τα επιτρεπτά όρια που αναφέρονται στις αιματολογικές εξετάσεις, τότε  επικάθεται στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών και προκαλεί  αθηροσκλήρωση. Αποτέλεσμα της αθηροσκλήρωσης είναι τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η  χοληστερόλη είναι εξαιρετική όταν η τιμή της είναι κάτω από 200. Χαρακτηρίζεται ως οριακά υψηλή από 200 έως 239 και χρήζει προσοχής και επανελέγχων. Είναι υψηλή και επικίνδυνη για την υγεία σας πάνω από 240.  

Συμβουλευθείτε τον καρδιολόγο σας, ο οποίος εξετάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και συνυπολογίζει και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, η προδιάθεση (οικογενειακό ιστορικό), η αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα.

Την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα προκαλούν:

  • Η κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών, όπως κόκκινο κρέας, πλήρες γάλα, βούτυρο, αυγά, τυριά με πολλά λιπαρά.
  • Το βάρος, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα.
  • Ο υποθυρεοειδισμός.
  • Η ηλικία. Στους άνδρες συνήθως μετά τα 50 έτη. Στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση
  • Κληρονομική λιπιδιακή διαταραχή για την οποία συνιστάται θεραπεία σε μικρότερη ηλικία.

Εάν η αλλαγή στο τρόπο ζωής σας για την αποφυγή των παραπάνω δεν επιφέρει την αναμενόμενη μείωση της κακής χοληστερόλης, τότε πρέπει να αποταθείτε στον ιατρό για φάρμακα με στατίνες που βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL). Επίσης μπορεί να σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL)

Τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια είναι επίσης λιπίδιο. Εάν έχετε υψηλό ποσοστό τριγλυκεριδίων και χαμηλή πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) στο αίμα σας, δηλαδή LDL (κακή χοληστερόλη) πάνω από 160 και  τριγλυκερίδια πάνω από 150 (md/dL), αυξάνετε τις  πιθανότητες για καρδιακό έμφραγμα.