Πανελλήνια πρωτιά σε μέθοδο αντιμετώπισης εγκεφαλικού λόγω κολπικής μαρμαρυγής

Πανελλήνια πρωτιά σε μέθοδο αντιμετώπισης εγκεφαλικού λόγω κολπικής μαρμαρυγής

Μία νέα μέθοδος για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο. Πρόκειται για τη «διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου της καρδιάς», η οποία εφαρμόζεται σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (μία πολύ συχνή αρρυθμία, ιδίως σε ηλικιωμένους) οι οποίοι κινδυνεύουν από εγκεφαλικό. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με  τη συνεργασία  των επεμβατικών καρδιολόγων Δρ. Λάμπρου Καραγκούνη, Δρ. Απόστολου Τζίκα και τη συμμετοχή των Δρ. Γιώργου Γιαννακούλα, ειδικού καρδιακών υπερήχων και στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία.

Επρόκειτο για έναν 76χρονο ασθενή που πάσχει από κολπική μαρμαρυγή, ο οποίος είχε υποστεί ένα παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο παρότι βρισκόταν υπό θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα. Λόγω διαφόρων συνοδών παθήσεων και της εμμένουσας κολπικής μαρμαρυγής κινδύνευε άμεσα να πάθει και νέο εγκεφαλικό, που δυστυχώς στις περιπτώσεις αυτές είναι συνήθως βαριάς μορφής. Στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, έγινε αναίμακτα η τοποθέτηση της ειδικής συσκευής Amplatzer Amulet TM και αποκλείστηκε από την κυκλοφορία το ωτίο του αριστερού κόλπου της καρδιάς, από όπου συνήθως προέρχονται οι θρόμβοι αίματος που προκαλούν τα εγκεφαλικά σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Η επέμβαση διάρκεσε δύο ώρες, δεν υπήρξαν επιπλοκές και ο ασθενής πήρε εξιτήριο την επόμενη μέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, η ενδεδειγμένη θεραπεία πρόληψης των εγκεφαλικών σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι κυρίως τα αντιπηκτικά φάρμακα (dicoumarol, dabigatran, κ.α). Η διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου της καρδιάς εφαρμόζεται μόνον όταν ο ασθενής δεν μπορεί να πάρει αντιπηκτικά (π.χ. λόγω αιμορραγίας, συχνών πτώσεων, αιματολογικών προβλημάτων, κλπ) ή όταν τα φάρμακα αυτά δεν τον καλύπτουν πλήρως.

Οι ασθενείς με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, περιλαμβάνονται με την ένδειξη 2Β στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την τοποθέτηση της ειδικής συσκευής . Η επέμβαση που διενεργήθηκε για πρώτη φορά στη Ιατρικό Διαβαλκανικό, εφαρμόζεται διεθνώς με μεγάλη επιτυχία.